Bescherm je oren met Noise Cancelling Headphones van WISEQ
Helemaal opgaan in de muziek uit je koptelefoon, zonder gehoorbeschadiging op te lopen. Het lijkt een combinatie die niet bestaat. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het gebruik van een koptelefoon permanente gehoorbeschadiging kan veroorzaken. Hoe je wel naar muziek kan luisteren zoals de DJ dat bedoeld heeft, zonder gehoorbeschadiging op te lopen? Probeer een koptelefoon van WISEQ met (actieve) ruisonderdrukking – ook wel een ‘Noise Cancelling Koptelefoon’ genoemd.
Hoe een Noise Cancelling Koptelefoon van WISEQ jouw oren kan beschermen? Je leest er alles over in dit blog:
Wat is Noise Cancelling precies?
Een koptelefoon met Noise Cancelling dempt, of filtert omgevingsgeluiden. In het Nederlands noemen we dit ruisonderdrukking. Deze handige feature op een WISEQ (kinder)koptelefoon maakt het mogelijk om je helemaal af te sluiten van de buitenwereld en volledig op te gaan in de muziek. En dat zonder het volume op maximaal te hoeven zetten.
Hoe werkt Noise Cancelling?
Om de werking van Noise Cancelling uit te leggen, moet je eerst het verschil weten tussen ‘Actieve Noise Cancelling(ANC)’ en ‘Passieve Noise Cancelling(PNC)’:
Passieve Noise Cancelling
Bij een koptelefoon met Passive Noise Cancelling (passieve ruisonderdrukking) worden externe geluiden gedempt door het gebruik van isolerend materiaal in de oorkussens. Eigenlijk kun je het vergelijken met een gehoorbeschermer die in de bouw wordt gebruikt. Een PNC-koptelefoon is daarom perfect om te gebruiken in een omgeving met harde omgevingsgeluiden. Het nadeel van een koptelefoon met Passive Noise Cancelling is echter dat je totaal afgesloten bent van de buitenwereld. Een gesprek voeren met iemand terwijl jij je koptelefoon op hebt is dan vrijwel onmogelijk. Laat staan dat het verstandig is je koptelefoon te gebruiken terwijl jij aan het verkeer deelneemt.
Actieve Noise Cancelling
Bij een koptelefoon met Active Noise Cancelling (actieve ruisonderdrukking) worden externe geluiden gefilterd. Door een speciale technologie kun jij met 1 druk op de knop zelf bepalen of je omgevingsgeluiden wel- of niet wilt horen. Een ANC-koptelefoon werkt door de toonhoogte van het omgevingsgeluid te meten. De frequentie van externe geluidsgolven worden herkend en de technologie van de ANC-koptelefoon zorgt ervoor dat deze geluidsgolven worden geëlimineerd of geannuleerdvoordat de toon je oren bereikt. Een koptelefoon met actieve ruisonderdrukking is het meest effectief in een omgeving waar het geluid en volume constant blijven. Zo herkent de Active Noise Cancelling technologie de omgevingsgeluiden sneller en wordt het geluid beter gefilterd. Een Active Noise Cancelling koptelefoon is hierdoor ideaal om te gebruiken tijdens het reizen. Het filtert bijvoorbeeld de constante geluiden van een lawaaierig voertuig, zoals een vliegtuig of een trein.
WISEQ – Turn Music Into Magic
Beschermen koptelefoons met ruisonderdrukking mijn gehoor?
Voor het grootste deel; ja – maar alleen als je de koptelefoon juist gebruikt. Te harde muziek beschadigt de cellen van minuscule zintuiglijke haren in je binnenoor, die auditieve signalen naar je hersenen sturen. Hoe lager het volume, hoe minder potentiële schade aan die cellen.
Zoals eerder uitgelegd filtert- of dempt een ANC/PNC-koptelefoon omgevingsgeluiden, maar het zijn juist de harde volumes uit je koptelefoon die zorgen voor gehoorbeschadiging. Een Noise Cancelling koptelefoon gebruiken met het volume op maximaal, zal je daarom niet beschermen tegen gehoorbeschadiging. Per definitie beschermen koptelefoons met Noise Cancelling je oren dus niet, wel zorgen ze ervoor dat je het volume van je koptelefoon minder hard hoeft te zetten.
Onze tip: koop de WISEQ Sports
Luisteradvies van WISEQ: 80/80
Gebruik Noise Cancelling om ervoor te zorgen dat je het maximale uit een koptelefoon haalt, zonder dat je het volume op maximaal zet. Je gehoor is enorm belangrijk, door een koptelefoon verkeerd te gebruiken kun je het voor je leven lang verpesten voor jezelf. Ga daarom bewust om met je koptelefoon en zet het volume nooit op maximaal. In de volgende tabel kan je zien hoelang je maximaal op een bepaald aantal decibel kan luisteren zonder een vergrote kans op gehoorbeschadiging te hebben. Onthoud hierbij dat een stofzuiger zo’n 75dB aan geluid produceert:
- 75 dB – 127 uur per 7 dagen
- 80 dB – 40 uur per 7 dagen
- 90 dB – 4 uur per 7 dagen
- 100 dB – 24 minuten per 7 dagen
- 110 dB – 2 minuten per 7 dagen
- 120 dB – 14 seconden per 7 dagen
Een goede regel die je kunt aanhouden is de ‘80/80’ regel – Luister maximaal 80 minuten, op 80% van het volume. Geef je oren hierna minimaal 30 minuten pauze.
Gebruik apps om je gehoor te beschermen!
Voor Apple smartphones met iOS zijn er verschillende apps die jou helpen om een koptelefoon goed te gebruiken. Het makkelijkste om te gebruiken zijn de standaardapps die al op je telefoon zijn geïnstalleerd.
iPhone/iOS
Alle koptelefoons van WISEQ zijn compitabel met de iPhone gezondheid app. Met deze app kun je het aantal decibel- en duur van je luistersessies opmeten.
-
- Open de gezondheidsapp op je iPhone
- Tik op ‘ontdek > horen’ of ga naar ‘Toon alle gegevens’
- Geef toestemming om je decibels te meten
- De blauwe staafjes in de grafiek geven het geluidsniveau aan. Zo kan je checken hoe hard jouw koptelefoon staat, of hoe hard je koptelefoon heeft gestaan. De app geeft aan of het geluidsniveau oké was, of dat het volume zo hoog was dat je kans hebt op gehoorbeschadiging. Tik op de informatiebutton voor meer info over de geluidsniveaus.
Geen zin om constant te checken of je volumeveilig luistert? Zet dan de standaard volumebegrenzer aan op je iPhone, dan weet je altijd zeker dat je niet wordt blootgesteld aan té hoge volumes
- Ga naar je iPhone instellingen
- Scroll naar beneden en klik op ‘muziek’
- Zet de ‘EU-volumebegrenzing’ aan. Dit zorgt ervoor dat je koptelefoon naar hoger gaat dan het, door de Europese Unie aanbevolen, niveau.
Android
Voor Android zijn er helaas geen standaardapps waarmee je het volume van je koptelefoon kunt instellen. Wel geeft Android aan dat hun smartphones standaard zijn ingesteld volgens de normen van de EU
Een handige app om te downloaden is: ‘Bluetooth Volume Manager’. Met deze app kan je de volume instellingen voor ieder doel apart instellen, zoals je wekker, inkomende oproepen, maar ook de hoogte van het volume bij het gebruik van een Bluetooth koptelefoon. De tip van WISEQ is om deze in te stellen op maximaal 80%.
De informatie in dit artikel is alleen voor educatieve en informatieve doeleinden en is niet bedoeld als gezondheids- of medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als je vragen hebt over een medische aandoening of gezondheidsdoelen.
ACTIVE NOISE CANCELLING
GEWOON EVEN HELEMAAL NIETS
Kies jouw koptelefoon
WISEQ Sports
Ben je op zoek naar een moderne koptelefoon met fantastische kwaliteit? Met deze koptelefoon mis je geen enkel muzikaal detail!
WISEQ Modern
Met deze strakke Noise Cancelling koptelefoon demp je storende omgevingsgeluiden en geniet je van ieder muzikaal detail!
WISEQ ANCX100
Met Bluetooth 5.0 aptX en Active Noise Cancelling luister je muziek op je draadloze koptelefoon zoals de artiest dat bedoeld heeft.
Meer tips & verhalen
Het integreren van kinderkoptelefoons in het lesprogramma: Innovatieve manieren om koptelefoons te gebruiken op school
Onze kinderen groeien in een hele andere wereld op dan een generatie ervoor. Al heel vroeg hebben ze de beschikking over een mobieltje en in elk gezin is wel een tablet te vinden. In het basisonderwijs heeft de technologie ook haar intrede gedaan. Daar wordt met tablets, computers en een Digibord gewerkt.
De beste koptelefoons voor kinderen met gehoortoestellen: Een gids voor ouders
Als ouder van een kind met een gehoortoestel of cochleaire implantaat begrijp je hoe belangrijk het is om de juiste koptelefoon te vinden. Of het nu gaat om luisteren naar muziek via YouTube, het bekijken van lesmateriaal op school, of het spelen van educatieve apps,...
De top 3 beste kinderkoptelefoons van 2022
Hoe je het ook wendt of keert: de meeste kinderen hebben op een gegeven moment een koptelefoon nodig. Het kan dan verleidelijk zijn om jouw kind jouw eigen hoofdtelefoon (voor volwassenen) te geven, maar veilig is het niet. Waarom? Dat lees je hieronder.