+31 (0)302496191 (Ma t/m Vrij) info@wiseq.nl

Waarom onze koptelefoons je helpen om je beter te concentreren tijdens het leren

De meerderheid van de studenten luistert graag naar muziek tijdens het studeren. Of je nu het laatste nummer van Kanye beluistert of een essay schrijft op de geluiden van Braziliaanse Funk; al ga je naar een universiteitsgebouw of bibliotheek zullen de meeste studenten met een koptelefoon of in-ears te zien zijn.

 

 

 

Bevordert een koptelefoon of in-ears studie- en inderdaad jouw werkprestaties? Je leest er alles over in dit blog:

Hoe zit dat?

Muziek is een zeer belangrijk onderdeel van ons leven. Het beeld van de geconcentreerde student die zichzelf in openbare gelegenheid afsluit door middel van een koptelefoon of oortjes heeft daarom geleid naar onderzoek. Maar in hoeverre helpt het luisteren naar muziek nu eigenlijk om het leren te bevorderen? 

Mozart maakt je slim. Ff toch niet.

De beroemdste theorie die muziek en cognitieve prestaties verbindt, is het ‘Mozart-effect’: Het idee dat muziek – in het bijzonder klassieke muziek – de examenresultaten kan verbeteren. Uit onderzoek is echter gebleken dat prestaties in taken waarbij geheugen & concentratie betrokken zijn, het beste gaan in een volledig stille omgeving. 

Maar hoe helpt muziek dan?!

Wanneer er sprake is van geluid in de omgeving blijken proefpersonen betere resultaten te krijgen wanneer zij naar muziek luisterden, dan enkel het storende achtergrondgeluid. Op school is het nooit stil. Waar je ook bent; er lopen altijd kinderen door de gang en er is altijd rumoer. Door het meenemen van een WISEQ Kinderkoptelefoon naar school creëert jouw kind zijn eigen stille bubbel en is het wel degelijk zinvol om naar muziek te luisteren. Het beste kun je dan een koptelefoon met actieve noisecancelling kiezen. Door de oorschelpen wordt achtergrondgeluid flink gedempt en de actieve noisecancelling zal omgevingsgeluiden filteren.

Ook thuis in je eigen bubbel

Naast het leven op school is het thuis vaak ook te druk voor kinderen om een goede concentratie te vinden. Ook hier is vaak veel afleiding van gezinsleden, tv’s, telefoons en andere stoorzenders die je tegenhouden om je goed te concentreren. Een kind raakt daardoor snel overprikkeld en vindt het veel lastiger om zich te focussen op bijvoorbeeld huiswerk. Daarom is ook buiten school het gebruiken van een koptelefoon voor je kind een goed middel om de concentratiespan te verlegen.

Welke muziek helpt bij concentreren?

Nu je weet dat een koptelefoon kan helpen bij het verbeteren van jouw concentratie, is het ook belangrijk om te kijken welke factoren nog meer relevant zijn. Denk hierbij aan de muziekstijl, het volume en het ritme van de muziek.

Over het algemeen wordt klassieke muziek gezien als de beste muziek om naar te luisteren tijdens het studeren, maar er is geen doorslaggevend onderzoek om dit te ondersteunen. En heel eerlijk: er zijn maar weinig kinderen die naar klassieke muziek luisteren. Daarom kunnen we beter kijken naar welke ‘hippe muziek’ het beste helpt.

Wat wel bewezen is, is dat het luisteren naar muziek met een consistent tempo of een constante beat beter is voor de concentratie, in vergelijking met variërende ritmes. Ook is het belangrijk dat het volume niet te hard staat, maar dat je het meer gebruikt als achtergrondmuziek. 

De studie vond bewijs dat mensen beter presteren bij het luisteren naar neutrale beats, in plaats van hun favoriete muziek. Dit betekent dat je ‘Top 40’ hits beter kunt vermijden.  Beter zet je een lange mix op met soortgelijke nummers en weinig gesproken tekst. 

 

Onze Top 3:

Easy listening – beluister op Spotify

Deephouse mix – beluister op Spotify

Study Music – beluister op Spotify

 

aprender um novo idioma

Grote kans dat je bovenstaande titel niet kunt lezen. Dat komt waarschijnlijk omdat jij nooit een koptelefoon hebt opgehad terwijl je aan het leren was. Als je dat namelijk wel gedaan had, had je geweten dat er ‘Leer een nieuwe taal’ staat in het Portugees. Het onderzoek wees namelijk uit dat het dragen van een koptelefoon een perfect hulpmiddel is om snel(ler) een nieuwe taal te leren. Het luisteren van audioboeken en het volgen van gesproken trainingen en podcasts zijn bewezen hulpmiddelen om een nieuwe taal sneller op te pakken en te beheersen.

Kies jouw koptelefoon

WiseQ Junior

De veiligste wat betreft volumebeperking. De comfortabele pasvorm is perfect geschikt voor kinderen tot 9 jaar oud.

WiseQ Hero

Begrensd op maximaal 93dB en tot 2.5 uur per dag achter elkaar veilig luisteren. De perfecte draadloze koptelefoon voor kinderen tot 12 jaar oud.

WiseQ Unbreakable

De draadloze WISEQ Wireless Connect+ Bluetooth koptelefoon voor kinderen is van hoogwaardige kwaliteit en biedt uitmuntende prestaties.

WiseQ BT Wireless

 Verbindt draadloos via Bluetooth met ieder smartdevice met een draadloos bereik tot 10 meter. Extra stevig en perfect voor kids.

Meer tips & verhalen

De top 3 beste kinderkoptelefoons van 2022

De top 3 beste kinderkoptelefoons van 2022

Hoe je het ook wendt of keert: de meeste kinderen hebben op een gegeven moment een koptelefoon nodig. Het kan dan verleidelijk zijn om jouw kind jouw eigen hoofdtelefoon (voor volwassenen) te geven, maar veilig is het niet. Waarom? Dat lees je hieronder.