Hoe een koptelefoon een kind helpt met concentreren
WISEQ heeft naast Noise Cancelling koptelefoons voor volwassenen, ook een uitgebreid assortiment met koptelefoons voor kinderen. In deze blog leggen we uit waarom een goede koptelefoon voor kinderen zo belangrijk is. Daarnaast vertellen we ook graag hoe jij als ouder zelf voordeel hebt bij een goede koptelefoon voor jouw kind.
Wil je weten hoe je de beste koptelefoon voor je kinderen koopt en waar je verder op moet letten? Lees dan verder in dit blog:
Ken je dat?
Het komt je vast bekend voor wanneer je een kantoorbaan hebt. De dag zit er bijna op, maar je moet dat ene klusje nog even snel afronden voordat je naar huis gaat. Naast je zit een collega die uitgebreid vertelt over haar kat Poekie die gisteren was weggelopen en tegenover je zit een collega die druk aan het bellen is terwijl hij non-stop met zijn koffielepeltje op de bodem van zijn mok tikt. En jij zit maar naar je beeldscherm te staren, je concentratie totaal weg en de klok tikt maar verder. Hoe fijn is het dan om een koptelefoon op te zetten en je even af te zonderen van de buitenwereld.
Wist je dat?
Handig natuurlijk, zo’n kinderkoptelefoon. Maar gebruik ‘m wel op de juiste manier! Wist je dat door hoge volumes 30% van alle kinderen gehoorbeschadiging oploopt voor hun 18de verjaardag? Dat wil je niet natuurlijk. Lees in dit blog wat jij als ouder kunt doen tegen gehoorbeschadiging.
Koptelefoon voor kinderen op school
Jij vindt het lastig om je te concentreren in een kantoortuin met je collega’s, denk je eens in hoe dat is met 30 drukke kinderen in een klaslokaal, die eigenlijk alles leuk vinden – behalve wat ze moeten doen. Niet heel gek dus dat steeds meer kinderen concentratieproblemen hebben. Zeker wanneer een kind ADHD/ADD heeft of hypersensitief is, brengt een gebrek aan concentratie veel problemen met zich mee. Maar ook andere kinderen kunnen zich vaak slecht concentreren. Klaslokalen worden steeds voller en er wordt meer individueel lesgegeven dan vroeger. Kinderen krijgen zelf opdrachten en gaan daar zelfstandig mee aan de slag, in een klas met 30 kinderen wordt er dan veel van je concentratie gevraagd – dat is niet voor ieder kind even makkelijk. Daarnaast is steeds meer afleiding van social media, digiborden, spelletjes en andere prikkels. Maar die voldoendes komen toch echt niet aanwaaien. Het gebruiken van een goede koptelefoon voor kinderen kan hierbij een perfect hulpmiddel zijn.
Kinderen raken snel overprikkeld
Naast het leven op school is het thuis vaak ook te druk voor kinderen om een goede concentratie te vinden. Ook hier is vaak veel afleiding van gezinsleden, tv’s, telefoons en andere stoorzenders die je tegenhouden om je goed te concentreren. Een kind raakt daardoor snel overprikkeld en vindt het veel lastiger om zich te focussen op bijvoorbeeld huiswerk. Daarom is ook buiten school het gebruiken van een koptelefoon voor je kind een goed middel om de concentratiespan te verlegen.
Koptelefoon voor kinderen op school
Het klinkt misschien tegenstrijdig; geluid met geluid bestrijden. Toch hebben veel mensen – ook kinderen – baat bij een koptelefoon wanneer ze zich moeten concentreren.
Hoe kan het dragen van een koptelefoon een kind dan helpen met concentreren? Dat heeft alles te maken met aandacht. Je hersenen zijn tot veel in staat, maar helaas laten ze je vaak in de steek wanneer je echt even de volledige focus nodig hebt. Dit komt omdat je naast de ‘bewuste’ aandacht die je ergens voor hebt (zoals het boek wat je aan het lezen bent, of dat verslag op kantoor wat je aan het schrijven bent), je aandacht ‘onbewust’ ook naar heel veel andere dingen gaat die je zintuigen prikkelen. Denk aan het koffielepeltje van je collega, of die vervelende ruis van je oude computer. Vaak hoor je deze geluiden na een tijdje niet eens meer, maar het werkt wel nadelig voor je concentratie.
Je hersenen zijn constant bezig de geluiden om je heen te filteren en te selecteren op relevantie. Dit is natuurlijk super vermoeiend en zeker wanneer je iets doet wat je niet leuk of saai vindt, raken we dan snel afgeleid. Deze afleiding door ‘onbewuste aandacht’ is precies waarom een koptelefoon hét perfecte middel is tegen concentratieverlies. Met een koptelefoon stuur je zelf de onbewuste geluiden, naar een geluid wat niet te veel afleidt en bevorderlijk is voor je concentratie.
Hoe gebruikt je kind een WISEQ kinderkoptelefoon juist?
Die onbewuste geluiden wil je natuurlijk wel op een juiste manier beïnvloeden met een kinderkoptelefoon.
Denk eens bij jezelf na op welke muziek jij je het beste kunt concentreren. Bij de een is dit met rustige klassieke muziek, terwijl de ander juist een hyperfocus kan creëren door snoeiharde metal op te zetten. Die voorkeur verschilt per persoon en dus ook per kind. Ga daarom eens goed op zoek samen met je kind naar het juiste muziekgenre, test welk soort muziek en welk volume het beste werkt voor de concentratiespanne.
Help je kind daarnaast ook door een ander soort afleiding te creëren, kinderen tussen de 6 en 13 jaar kunnen over het algemeen tien tot twintig minuten concentreren op 1 taak. Bedenk om de zoveel tijd daarom eens iets wat je kind tussendoor kan gaan doen, om daarna weer rustig met een kinderkoptelefoon op aan het huiswerk te werken. Zo blijft het ook leuk en wordt het makkelijker om de concentratie hoog te houden.
Geef jezelf ook rust
Met kinderen in huis vergeet je jezelf wel eens rust te geven. Een makkelijke manier om rust te creëren voor jezelf is door een Youtube filmpje op te zetten en je kind voor de tv te zetten. Natuurlijk mag dit gerust wel eens, maar zorg ervoor dat je deze truc niet te vaak gebruikt. Er zijn al zoveel beeldschermen tegenwoordig, probeer het aantal keer beeldschermgebruik wanneer dat niet nodig is dan ook te beperken. Die rust in huis kan je ook regelen zonder Youtube filmpjes. Laat je kind eens een puzzel maken, of met autootjes spelen. Is je kind daar met 2 minuten alweer mee uitgespeeld? Probeer het dan eens met een kinderkoptelefoon op! Je zal zien dat ook met dit soort activiteiten de concentratiespanne flink omhoog zal gaan. Hierdoor heb je uiteindelijk zelf ook nog eens meer rust om je heen. Win-win situatie!
Kies jouw koptelefoon
WiseQ Junior
De veiligste wat betreft volumebeperking. De comfortabele pasvorm is perfect geschikt voor kinderen tot 9 jaar oud.
WiseQ Hero
Begrensd op maximaal 93dB en tot 2.5 uur per dag achter elkaar veilig luisteren. De perfecte draadloze koptelefoon voor kinderen tot 12 jaar oud.
WiseQ Unbreakable
De draadloze WISEQ Wireless Connect+ Bluetooth koptelefoon voor kinderen is van hoogwaardige kwaliteit en biedt uitmuntende prestaties.
WiseQ BT Wireless
Verbindt draadloos via Bluetooth met ieder smartdevice met een draadloos bereik tot 10 meter. Extra stevig en perfect voor kids.
Meer tips & verhalen
Het integreren van kinderkoptelefoons in het lesprogramma: Innovatieve manieren om koptelefoons te gebruiken op school
Onze kinderen groeien in een hele andere wereld op dan een generatie ervoor. Al heel vroeg hebben ze de beschikking over een mobieltje en in elk gezin is wel een tablet te vinden. In het basisonderwijs heeft de technologie ook haar intrede gedaan. Daar wordt met tablets, computers en een Digibord gewerkt.
De beste koptelefoons voor kinderen met gehoortoestellen: Een gids voor ouders
Als ouder van een kind met een gehoortoestel of cochleaire implantaat begrijp je hoe belangrijk het is om de juiste koptelefoon te vinden. Of het nu gaat om luisteren naar muziek via YouTube, het bekijken van lesmateriaal op school, of het spelen van educatieve apps,...
De top 3 beste kinderkoptelefoons van 2022
Hoe je het ook wendt of keert: de meeste kinderen hebben op een gegeven moment een koptelefoon nodig. Het kan dan verleidelijk zijn om jouw kind jouw eigen hoofdtelefoon (voor volwassenen) te geven, maar veilig is het niet. Waarom? Dat lees je hieronder.