WISEQ kinderkoptelefoons bieden uitkomst voor kinderen met autisme

Wat een gemiddeld persoon in de middeleeuwen in zijn hele leven aan prikkels ontving, ontvangt een kind nu in 1 dag! Ga zelf maar eens na: je wordt wakker met de radio, kijkt nog even snel een filmpje op de iPad en haast je in de ochtendspits naar school, waar het DigiBord al aan staat om de les mee te beginnen. Hoe negatief prikkels ook klinken, we kunnen vandaag de dag niet meer zonder, dus zullen we er mee moeten dealen.

Draagt een kinderkoptelefoon met Noise Cancelling daadwerkelijk bij aan een betere concentratie bij kinderen met autisme?

Prikkels, geprikkeld, prikkelbaar

Veel kinderen kunnen binnenkomende prikkels prima zelf ontleden en een plaats geven. Ze weten een goede balans te vinden in prikkels die belangrijk zijn en prikkels die ze links kunnen laten liggen. Sommige kinderen hebben hier echter meer moeite mee en dan met name kinderen met een autistische stoornis.

GEEN PANIEK! Als jouw kind zich niet goed kan concentreren, betekent dit niet automatisch dat hij/zij een vorm van autisme heeft. Maar het betekent wel dat jouw kind gebaat is bij een goede begeleiding als het gaat om prikkelverwerking.

Autisme & Prikkels, geen goeie combi

Autisme is een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen. Kinderen met een autistische stoornis hebben meer moeite met het zien van samenhang tussen bepaalde zaken en situaties. Ze kunnen zich minder goed vinden in de gevoelens van anderen en ervaren problemen bij plannen, organiseren en leren. Daarnaast zijn kinderen met ADHD, ADD of Asperger vaak hypergevoelig voor geluid. Bij een klein geluid dat anders is dan wat ze verwachten raken ze afgeleid van hetgeen waar ze mee bezig zijn en kost het ze extra veel moeite om weer in diezelfde concentratie te komen. Hierdoor raken kinderen oververmoeid (wat óók weer een negatief effect heeft op het concentratievermogen).

WISEQ koptelefoons als hulpmiddel bij prikkelbalans bij kinderen

Hoewel het natuurlijk per kind kan verschillen, zijn veel kinderen gebaat bij het luisteren van muziek om de concentratie te verbeteren. Erik Scherder, hoogleraar in de psychologie, stelt ook dat muziek kan helpen bij het verbeteren van het concentratievermogen. Belangrijk is wel dat je naar muziek luistert die je kent én dat de muziek niet te hard staat. Dit laatste zal met onze begrensde koptelefoons nooit gebeuren.

Muziek kan worden gezien als een vorm van taal en stimuleert de gevoeligheid van de hersenen voor geluiden. Tijdens het luisteren van muziek communiceren beide hersenhelften meer met elkaar en wordt inkomende informatie beter verwerkt. Dit biedt uitkomst voor kinderen met concentratieproblemen.

Ruisonderdrukking in koptelefoons voor kinderen

Als een van de weinige aanbieders van kinderkoptelefoons levert WISEQ koptelefoons voor kinderen met ruisonderdrukking. De gevoerde zachtlederen oorschelpen van de kinderkoptelefoons zorgen naast een goede pasvorm ook voor passieve ruisonderdrukking, waardoor het externe geluidsniveau met wel 12 dB daalt.

Dit betekent dat er minder geluiden van buitenaf doorkomen die jouw kind van zijn of haar concentratie kunnen halen. Aan de andere kant betekent dit dat de muziek die wordt afgespeeld via de koptelefoon niet op de hardste stand hoeft te staan om niets meer van omgevingsgeluiden te horen. Wel zo fijn voor de gevoelige oren van het kind.

Welke muziek helpt bij concentreren?

Nu je weet dat een koptelefoon kan helpen bij het verbeteren van jouw concentratie, is het ook belangrijk om te kijken welke factoren nog meer relevant zijn. Denk hierbij aan de muziekstijl, het volume en het ritme van de muziek.

Over het algemeen wordt klassieke muziek gezien als de beste muziek om naar te luisteren tijdens het studeren, maar er is geen doorslaggevend onderzoek om dit te ondersteunen. En heel eerlijk: er zijn maar weinig kinderen die naar klassieke muziek luisteren. Daarom kunnen we beter kijken naar welke ‘hippe muziek’ het beste helpt.

Wat wel bewezen is, is dat het luisteren naar muziek met een consistent tempo of een constante beat beter is voor de concentratie, in vergelijking met vari√ęrende ritmes. Ook is het belangrijk dat het volume niet te hard staat, maar dat je het meer gebruikt als achtergrondmuziek.¬†

De studie vond bewijs dat mensen beter presteren bij het luisteren naar neutrale beats, in plaats van hun favoriete muziek. Dit betekent dat je ‘Top 40’ hits beter kunt vermijden. ¬†Beter zet je een lange mix op met soortgelijke nummers en weinig gesproken tekst.¬†

 

Onze Top 3:

Easy listening – beluister op Spotify

Deephouse mix – beluister op Spotify

Study Music – beluister op Spotify

 

aprender um novo idioma

Grote kans dat je bovenstaande titel niet kunt lezen. Dat komt waarschijnlijk omdat jij nooit een koptelefoon hebt opgehad terwijl je aan het leren was. Als je dat namelijk wel gedaan had, had je geweten dat er ‘Leer een nieuwe taal’¬†staat¬†in het Portugees.¬†Het onderzoek wees namelijk uit dat het dragen van een koptelefoon een perfect hulpmiddel is om snel(ler) een nieuwe taal te leren. Het luisteren van audioboeken en het volgen van gesproken trainingen en podcasts zijn bewezen hulpmiddelen om een nieuwe taal sneller op te pakken en te beheersen.

Kies jouw koptelefoon

WiseQ Junior

De veiligste wat betreft volumebeperking. De comfortabele pasvorm is perfect geschikt voor kinderen tot 9 jaar oud.

WiseQ Hero

Begrensd op maximaal 93dB en tot 2.5 uur per dag achter elkaar veilig luisteren. De perfecte draadloze koptelefoon voor kinderen tot 12 jaar oud.

WiseQ Unbreakable

De draadloze WISEQ Wireless Connect+ Bluetooth koptelefoon voor kinderen is van hoogwaardige kwaliteit en biedt uitmuntende prestaties.

WiseQ BT Wireless

 Verbindt draadloos via Bluetooth met ieder smartdevice met een draadloos bereik tot 10 meter. Extra stevig en perfect voor kids.

Meer tips & verhalen

De top 3 beste kinderkoptelefoons van 2022

De top 3 beste kinderkoptelefoons van 2022

Hoe je het ook wendt of keert: de meeste kinderen hebben op een gegeven moment een koptelefoon nodig. Het kan dan verleidelijk zijn om jouw kind jouw eigen hoofdtelefoon (voor volwassenen) te geven, maar veilig is het niet. Waarom? Dat lees je hieronder.