Kinderkoptelefoons bieden uitkomst voor kinderen met autisme
Wat een gemiddeld persoon in de middeleeuwen in zijn hele leven aan prikkels ontving, ontvangt een kind nu in 1 dag!
Ga zelf maar eens na: je wordt wakker met de radio, kijkt nog even snel een filmpje op de iPad en haast je in de ochtendspits naar school, waar het DigiBord al aan staat om de les mee te beginnen. Hoe negatief prikkels ook klinken, we kunnen vandaag de dag niet meer zonder, dus zullen we er mee moeten dealen.
Draagt een kinderkoptelefoon met Noise Cancelling daadwerkelijk bij aan een betere concentratie bij kinderen met autisme?
Prikkelverwerking
Veel kinderen kunnen binnenkomende prikkels prima zelf ontleden en een plaats geven. Ze weten een goede balans te vinden in prikkels die belangrijk zijn en aandacht aan besteden. Sommige kinderen hebben hier echter meer moeite mee en dan met name kinderen met een autistische stoornis.
Dat heeft ermee te maken dat geluid driedimensionaal is ingericht: je hoort altijd waar geluid vandaan komt, hoe “groot” de bron van het geluid is en met wat voor snelheid het op je af komt.
Veel klaslokalen galmen doordat veel scholen van een wat oudere bouwstijl zijn, is er heel erg veel auditieve stimulans aanwezig. Daardoor is het dan moeilijk om goed te focussen op wat de leerkracht zegt. Dit kost veel energie, wat ertoe kan leiden dat kinderen overprikkeld raken. Dit kan zich op veel verschillende manieren uiten: frustratie, afzonderen/vluchten, boos worden, zich afsluiten, zelf geluiden maken en nog veel meer.
Autisme & Prikkels
Autisme is een stoornis in de informatieverwerking in de hersenen. Kinderen met een autistische stoornis hebben meer moeite met het zien van samenhang tussen bepaalde zaken en situaties. Ze kunnen zich minder goed vinden in de gevoelens van anderen en ervaren problemen bij plannen, organiseren en leren.
Daarnaast zijn kinderen met ADHD, ADD of Asperger vaak hypergevoelig voor geluid. Bij een klein geluid dat anders is dan wat ze verwachten raken ze afgeleid van hetgeen waar ze mee bezig zijn en kost het ze extra veel moeite om weer in diezelfde concentratie te komen. Hierdoor raken kinderen oververmoeid (wat óók weer een negatief effect heeft op het concentratievermogen).
38 Debibel
Volume Vermindering
Hoewel het natuurlijk per kind kan verschillen, zijn veel kinderen gebaat bij het luisteren van muziek om de concentratie te verbeteren. Erik Scherder, hoogleraar in de psychologie, stelt ook dat muziek kan helpen bij het verbeteren van het concentratievermogen.
Muziek kan worden gezien als een vorm van taal en stimuleert de gevoeligheid van de hersenen voor geluiden. Tijdens het luisteren van muziek communiceren beide hersenhelften meer met elkaar en wordt inkomende informatie beter verwerkt. Dit biedt uitkomst voor kinderen met concentratieproblemen.
Kids ANC
Actieve Noisecancelling | Onbreekbaar
35 uur muziek | in 3 kleuren!
Ruisonderdrukking in koptelefoons voor kinderen
Als een van de weinige aanbieders van kinderkoptelefoons levert WiseQ koptelefoons voor kinderen met ruisonderdrukking.
Dankzij onze koptelefoons worden externe geluiden tot wel 38dB verminderd.
Hierdoor worden kinderen niet afgeleid en kunnen zij beter concentreren en leren.
Aan de andere kant betekent dit dat de muziek die wordt afgespeeld via de koptelefoon niet op de hardste stand hoeft te staan.
Wel zo fijn voor de gevoelige oren van het kind.
Welke muziek helpt bij concentreren?
Nu je weet dat een koptelefoon kan helpen bij het verbeteren van jouw concentratie, is het ook belangrijk om te kijken welke factoren nog meer relevant zijn. Denk hierbij aan de muziekstijl, het volume en het ritme van de muziek.
Over het algemeen wordt klassieke muziek gezien als de beste muziek om naar te luisteren tijdens het studeren, maar er is geen doorslaggevend onderzoek om dit te ondersteunen. En heel eerlijk: er zijn maar weinig kinderen die naar klassieke muziek luisteren. Daarom kunnen we beter kijken naar welke ‘hippe muziek’ het beste helpt.
Wat wel bewezen is, is dat het luisteren naar muziek met een consistent tempo of een constante beat beter is voor de concentratie, in vergelijking met variërende ritmes. Ook is het belangrijk dat het volume niet te hard staat, maar dat je het meer gebruikt als achtergrondmuziek.
Onze Beste Kinderkoptelefoons
Meer tips & verhalen
Het integreren van kinderkoptelefoons in het lesprogramma: Innovatieve manieren om koptelefoons te gebruiken op school
Onze kinderen groeien in een hele andere wereld op dan een generatie ervoor. Al heel vroeg hebben ze de beschikking over een mobieltje en in elk gezin is wel een tablet te vinden. In het basisonderwijs heeft de technologie ook haar intrede gedaan. Daar wordt met tablets, computers en een Digibord gewerkt.
De beste koptelefoons voor kinderen met gehoortoestellen: Een gids voor ouders
Als ouder van een kind met een gehoortoestel of cochleaire implantaat begrijp je hoe belangrijk het is om de juiste koptelefoon te vinden. Of het nu gaat om luisteren naar muziek via YouTube, het bekijken van lesmateriaal op school, of het spelen van educatieve apps,...
De top 3 beste kinderkoptelefoons van 2022
Hoe je het ook wendt of keert: de meeste kinderen hebben op een gegeven moment een koptelefoon nodig. Het kan dan verleidelijk zijn om jouw kind jouw eigen hoofdtelefoon (voor volwassenen) te geven, maar veilig is het niet. Waarom? Dat lees je hieronder.